Today: 28.09.2023
Алайнерите
admin Posted on 17:32

Алайнерите със своите позитиви и негативи

Алайнерите. Много пациенти (или техните родители) се питат кой вариант ще бъде по-добър за тях. Това наистина е лично решение. Ще Ви предоставим информация, която да вземем със себе си, за да ви помогнем, ако имате нужда от време, за да обмислите възможностите си. Важно е да запомните, че алайнерите могат да лекуват повечето, но не всички ортодонтски проблеми. Ето защо е важно да разговаряте с вашия ортодонт при първоначалната си консултация за това коя опция може да ви помогне да постигнете най-добрия резултат.

Алайнерите са изработени от пластмаса и са изработени по поръчка, за да паснат на вашите зъби. Всеки алайнер придвижва зъбите стъпка по стъпка към крайната позиция. Малки неравности от композитна смола (материал за пълнеж в цвят на зъбите) са прикрепени към различни зъби, за да помогнат на алайнера да захване зъба, така че да може да бъде преместен правилно.

Алайнерите и техните позитиви:

  • Външен вид: Алайнерите са по-малко забележими от брекетите, тъй като са ясни и изработени по поръчка, за да паснат на вашите зъби. Това може да бъде фактор за много, но не за всички пациенти.
  • Диета: Докато премахвате вашите алайнери, за да ядете, вашата диета не се влияе. Все още ще можете да ядете храните, които харесвате. Някои храни са трудни или неудобни за ядене с брекети и могат да причинят счупвания, което може да забави лечението и да изисква допълнителни посещения за извършване на ремонт.
  • Хигиена: Тъй като вашите алайнери са подвижни, можете да миете с четка и конец, както обикновено. Това е важно, тъй като почистването на зъбите с поставени брекети е предизвикателство за много пациенти.
  • Назначавания: Тъй като движението на зъбите е предварително планирано от вашия ортодонт, действителните посещения в практиката обикновено са много по-прости и в някои случаи могат да бъдат по-малко като цяло. Това може да бъде голямо предимство за всички, които живеят натоварен живот!
  • Комфорт: Най-общо казано, алайнерите са по-удобни от брекетите. Въпреки че зъбите все още могат да бъдат малко нежни, когато започнат да се движат, устните и бузите са склонни да бъдат по-малко раздразнени, тъй като пластмасовият алайнер е по-гладък от металните или порцелановите брекети. Това може да е особено важно за тези, които играят контактни (или полуконтактни) спортове.

Алайнери и техните негативи:

  • Съответствие: Алайнерите трябва да се носят 22 часа на ден, за да бъдат ефективни. Това означава, че се отстраняват само за ядене и почистване. Съответствието е равно на резултати!
  • Алайнерите трябва да бъдат премахнати за хранене и почистване. На някои пациенти може да им е трудно да направят това публично, ако се чувстват срамежливи или неудобни от това.
  • Ефективност: Алайнерите могат да лекуват повечето случаи, но не всички. В сложни ситуации вашият ортодонт може да препоръча брекети, а не алайнери. Ако все пак настоявате за подравняване, крайният резултат може да не е толкова точен.
  • Цена: В някои случаи цената на алайнерите може да бъде повече от брекети. Въпреки това, в много случаи те са сходни или еднакви. Вашият ортодонт може да обсъди цената на вашите опции, преди да решите.