Today: 21.07.2024
Възможни опасности
admin Posted on 16:50

Възможни опасности за желаещите да овладеят метода Силва сами

Възможни опасности. Методът на Хосе Силва включва много на брой медитативни практики. Но наред с безспорните ползи от медитацията, човек трябва да помни и за евентуална възможната опасност. Особено за хора с нестабилна психика или начинаещи, които са в състояние да започнат рискови игри със съзнанието и подсъзнанието си без необходимата подготовка.

Възможни опасности

Медитацията е техника, насочена към промяна на организма. Както всяко лекарство, той може да има странични ефекти. За да ги избегнете, трябва да използвате препоръките:

  • -Не медитирайте твърде дълго.
  • -Общувайте с ментори, други хора, които практикуват медитация.
  • -Не се увличайте с практиката само за да постигнете състояние на променено съзнание.
  • -Избягвайте всякакви екзотични, неясни практики или допълнителна употреба на наркотици.
  • -Променете практиката на медитация, ако тя носи негативни чувства или повишава чувството Ви за тревожност.
  • -Без обучение от опитен ментор също не бива да се увличате по ясните сънища.

Практиките за управление на съня могат да Ви отведат толкова далеч от реалността, че ще бъде трудно да се върнете към нормалното си състояние без подходящ опит. Влизането в „гранично състояние“ може да изтрие границите между съзнанието и подсъзнанието, съня и будността, фантазията и реалността. Подобни експерименти са опасни за психиката.

Основни понятия за метода Силва

Ключът към метода е да се използва дясното полукълбо на мозъка. Според автора на методологията, тези, които използват само лявото (логическо) полукълбо, са по -склонни да страдат от психосоматични заболявания, да правят повече грешки и да са по -малко щастливи в живота. От създаването на теорията мненията на учените за хората с „ляв мозък“ и „десен мозък“ се промениха драстично. Но техниката се основава на твърдението на изобретателя на метода Хосе Силва, че лявото полукълбо генерира бета вълни, а дясното генерира алфа вълни. И именно алфа честотите са отговорни за дълбоката физическа релаксация и умствената яснота.