Today: 21.07.2024
Защо менталната аритметика е толкова важна
admin Posted on 15:01

Защо менталната аритметика е толкова важна?

Защо менталната аритметика е толкова важна? Менталната аритметика е практиката да се правят изчисления в главата без нужда от хартия, химикал или калкулатор. Човек може да мисли за това като манипулиране на числа в ума. Менталната аритметика обаче е едно от основните умения за децата в училищна възраст. Нека да видим няколко причини, поради които умствената математика е толкова важна:

Защо менталната аритметика е толкова важна? Стимулира мозъка

Практикуването на ментална аритметика поддържа мозъка ни остър и повишава способностите за учене. Докато математическите умения се предполага, че са задача на левия мозък, ментална аритметика стимулира десния мозък, който е отговорен за въображението, визуализацията и творчеството. Правенето на математика умствено изисква човек да мисли за креативни решения и да визуализира числа, което включва използването на десния мозък.

Подобрява уменията за наблюдение

Помага за изграждане на връзка между различни неща – в този случай числа. Човек осъзнава как числата взаимодействат помежду си, което е важно умение, необходимо за любов към математиката. Математическите понятия се изграждат една върху друга и придобиването на представа за числата е важно за разбирането на сложните понятия.

Памет

ментална аритметика разчита в голяма степен на паметта. Така че, ако трябва да разберете 11% от 200; първо ще направите 10% от 200 = 20; след това 1% от 200 = 2 и след това добавете двете. Така че 11% от 200 са 22. Може да изглежда предизвикателно в началото, но в крайна сметка ще го схванете.

Самочувствие

Разбира се, че ще изглеждате готино пред приятелите си, ако можете да изчислите 37% от 650 без да използвате калкулатор. Изгражда вашето самочувствие.

Подобрява психичното здраве

Скорошно проучване предполага, че ментална аритметика стимулира област от мозъка, наречена дорзолатерална префронтална кора, която вече е свързана с депресия и тревожност. Това също така предполага, че колкото по-активна е дорзолатералната префронтална кора на човек, толкова по-вероятно е той или тя да адаптират мислите си относно емоционално трудни ситуации.

Приложенията са многобройни

Приложенията на ментална аритметика в ежедневния живот са безброй. От това да се уверите, че няма да бъдете измамени при пазаруване на хранителни стоки до бюджетиране за следващата си ваканция. Приложенията на математиката са навсякъде.