Today: 06.12.2021
маслото от риган
admin Posted on 11:57

За маслото от риган и неговото действие

Всеки от нас поне веднъж е пил ароматен чай с риган или опитвал ястия с добавка на риган или масло от риган. Както знаете, пресните и сушени листа са една от основните подправки за повечето средиземноморски кухни.

Масло от риган е далеч повече от това, което сте сложили в салатата си.

Специален лечебен сорт риган се дестилира за извличане на етеричното масло. В резултат на това се образува висока концентрация на активни компоненти на тази чудесна билката.

Само си представете: от един тон пресен риган, можете да получите около 1 килограм чисто масло. След това се добавя алкохол, за да се запазят активните съставки на маслото. Така се получава етерично масло от риган.

Ние сме Боталайф България ЕООД. За контак с нас: гр. София, жк. Студентски град
ул. Акад. Йордан Трифонов 11. За поръчки телефон: 0888 813 511

Каква е уникалността на маслото от риган и за какво помага?

Маслото от риган е мощно природно лекарство, което може да се конкурира с антибиотиците, когато става въпрос за лечение или предотвратяване на различни инфекции. Всъщност той съдържа антибактериални, антивирусни и противогъбични средства. Но за разлика от антибиотиците е малко вероятно да предизвика класическите странични ефекти, често приписвани на антибиотиците. Например: повишен риск от антибиотична резистентност – неефективност при многократна употреба. Отрицателен ефект върху червата поради унищожаването на полезните пробиотични бактерии. А също и намаляване на абсорбцията на витамини поради увреждане на панкреаса.

Както бе споменато по-горе, маслото от риган се счита за алтернатива на антибиотиците. То съдържа две мощни съединения: карвакрол и тимол. И двете съединения имат мощни антибактериални и противогъбични свойства. Карвакролът, открит в етера на риган, е толкова мощен, че са проведени над 800 проучвания с него.

В резултат на това е доказано, че карвакрол помага за справяне със следните здравословни проблеми:

  1. Бактериални инфекции,
  2. Гъбични инфекции,
  3. Паразити,
  4. Вируси,
  5. Възпаление,
  6. Алергии,
  7. Тумори,
  8. Храносмилателни разстройства.