Today: 18.05.2024
Значение на халуроновата киселина
admin Posted on 11:43

Значение на халуроновата киселина

Значение на халуроновата киселина. Процесът на разцепване на хиалуроновата киселина се ускорява под въздействието на ултравиолетовите лъчи. Нейният синтез се стопира в клетките на кожата, поради което след продължително излагане на слънце кожата става суха и дехидратирана, процесът на стареене се ускорява.

Значение на халуроновата киселина

След различни наранявания и операции в състава на кожата хиалуроновата киселина става много по-малко, т.к. се увеличава разходът й за възстановяване на органи и засегнати тъкани.

Производството на хиалуронова киселина също се влияе от редица различни външни фактори. Количеството на произведеното вещество намалява поради следните причини: лоши навици, недохранване, стрес, неблагоприятна околна среда, некачествена вода и други негативни външни фактори.

Най-неизбежната причина е възрастта.

В достатъчни количества хиалуроновата киселина се произвежда на възраст от 25 години. След 25 години синтезът на хиалуронат се забавя, след 40 години, поради липсата му, тялото не може да синтезира колаген в достатъчни количества, процесът на стареене става необратим. Съответно, ако в организма няма достатъчно хиалуронова киселина, се появяват първите признаци на стареене – суха кожа, бръчки, матов тен. Попълвайки липсата на хиалуронова киселина, ние забавяме процеса на стареене.

Това е тайната на популярността на хиалуроновата киселина.

Начини за компенсиране на липсата на хиалуронова киселина в организма. С годините производството на хиалуронова киселина в организма намалява, започва естественият процес на стареене. Какво можем да направим, за да попълним количеството хиалуронова киселина, като по този начин забавим процеса на стареене на кожата?

1/Водене на здравословен начин на живот (премахване на лоши навици като пушене и пиене на алкохол)

2/Спазване на режима на пиене (здрав човек се препоръчва да консумира 35 ml вода на 1 килограм телесно тегло на ден, тоест около 2 литра вода за жени и 3 литра за мъже)

3/Правилно хранене и добавяне на храни, съдържащи хиалуронова киселина (месни хрущяли и бульони, банани, бобови растения, соя, зърнени култури, както и картофи, цвекло и други нишестени зеленчуци)

4/Грижа за кожата (овлажняване с козметика и UV защита)

5/Козметични процедури (инжекционни техники)