Today: 21.04.2024
Интересни факти за американските президенти
admin Posted on 13:59

Интересни факти за американските президенти, които може би не знаете

Интересни факти за американските президенти, които може би не знаете

   Всеки главнокомандващ е внесъл свой собствен усет в работата си. Знаете ли кой американски президент е носител на „Грами“ и кой се потапя в река Потомак всяка сутрин? Уроците по история може да са ни научили на много важни неща за всички президенти, които са управляали САЩ през последните два века, но всъщност има много интересни факти за американските президенти, за които мнозина може да не знаят.

   И ако се чудите какви истории всъщност са само митове, тези забавни факти за всеки главнокомандващ определено ще отделят истината от просто легендите. Прочетете тук кои са били най-стлните американски президенти:https://www.bgonair.bg/a/163-lyubopitno/216029-koi-sa-nay-stilnite-prezidenti-v-amerikanskata-istoriya.

Джон Адамс починал в особено паметен ден

Адамс умира на 4 юли 1826 г., 50-годишнината от подписването на Декларацията за независимост. По случайност в същия ден Томас Джеферсън, бившият му вицепрезидент, който се превръща в неговия ожесточен политически съперник, също умира почина. Съобщава се, че последните думи на Адамс са: „Томас Джеферсън е оцелял“, но всъщност Джеферсън е починал няколко часа по-рано.

 Джеферсън е постигнал много в живота си. Когато идва време да планира надписа на надгробния си камък, той иска да се поставят три неща върху него –  той иска да бъде запомнен като „автор на Декларацията за независимост на Америка и Статуса на религиозната свобода на Вирджиния и баща на Университета на Вирджиния“.

Андрю Джаксън мразел хартиените пари

  Свикнали сме да виждаме лицето му на банкнота от 20 долара, но по ирония на съдбата Джаксън мразеше хартиените пари. Доверяваше се само на сребро и злато, дори частично затвори Втората банка на САЩ поради способността й да манипулира хартиени пари.

Абрахам Линкълн създал Тайните служби само часове преди смъртта си

  Историята за убийството на Ейбрахам Линкълн е добре известна. Но малко хора знаят, че няколко часа преди смъртта си Линкълн подписал закон за създаването на Тайните служби, която сега отговаря за защитата на живота на президента. Това обаче вероятно нямаше да помогне на Линкълн: първоначалната цел не беше да защити президента, а по-скоро да разследва фалшиви пари.

Джейми Бюканън остава ерген през целия си живот

  Бюканън е единственият президент, който остава ерген за цял живот, въпреки че някога е бил сгоден за жена. Имаше много спекулации за личния му живот, включително упорити слухове, че е бил в тайна връзка със сенатора от Алабама Уилям Руфъс Кинг.

Честър Артур водил доста луксозен начин на живот

   Макар че за президента днес това може да не изглежда много, Артър имаше 80 чифта панталони, което беше доста разточително за времето. Други разкоши, на които се радваше, бяха личният му камериер, Белият дом, украсен от известния художник Луис Комфорт Тифани, и свежи цветя, поставяни ежедневно пред портрет на починалата му съпруга.

Ричард Никсън имал много таланти

  Въпреки че със сигурност не е запомнен като най-добрия политик, той е известен с многото си други таланти извън Овалния кабинет. Никсън знаеше как да свири на пет инструмента, беше запален боулинг и голям футболен фен.

Джими Картър получил Нобелова награда за мир, след като напуснал поста

   Картър вероятно е един от малкото лидери, чиито постижения след президентството са по-известни, отколкото по време на неговото президентство. След като напусна поста през 1981 г., той получи Нобелова награда за мир, построи домове за семейства в нужда и написа над две дузини книги.

Джордж Буш веднъж си обръснал главата

  Буш изненада приятелите и семейството си през 2013 г., когато реши да си обръсне главата. Синът на един от охранителите на тайните служби е диагностициран с левкемия. Тогава Буш каза: „Много агенти си обръснаха главите“ … Аз казах: „Защо не  и аз?“ Това беше правилното нещо.

Бил Клинтън – носител на Грами

  Знаете ли, че Бил Клинтън също получил награда Грами? Печели Грами през 2003 и 2004 г. за албумите My Life, Wolf Tracks, Peter and the Wolf (и двете аудиокниги). Той е един от тримата носители на Грами, заедно с Джими Картър и Барак Обама.

Доналд Тръмп участва в множество епизоди по телевизията през 90-те

   Днес повечето от нас са свикнали да виждат Доналд Тръмп на нашите екрани. Но той не е непознат за телевизията: В допълнение към „Чиракът“, Тръмп се появи в множество телевизионни предавания и филми през 90-те, включително „Сам вкъщи“.