Today: 21.07.2024
Какви забележителности да разгледате в района на Банско
admin Posted on 14:23

Какви забележителности да разгледате в района на Банско

Какви забележителности да разгледате в района на Банско

Какви забележителности да разгледате в района на Банско? Когато пътувате до югозападната част на България, не забравяйте да посетите планинските райони – например околностите на известния ски курорт Банско, разположен в Пирин планина. Може дори да не живеете постоянно в Банско, но да резервирате различни хотели или апартаменти в района.

   И е по-добре да отидете на юг и към планините по различно време на годината. Страхотно е да се отпуснете в планината през май и юни, там не е горещо и не е претъпкано. През май в Сандански вече е горещо и е по-добре да отидете там през есента, когато слънцето вече не е толкова жарко.

  Градът е дом на по-малко от 10 хиляди души, но по време на ски сезона, разбира се, много повече. И предлагам да посетите тези райони не през ски сезона, а през пролетта, почти през лятото.  Банско е разположен в подножието на Северния Пирин планина на 927 м надморска височина. Какво е интересно там? Архитектурата, незабравими гледки към планината, чистия въздух. И, разбира се, разходките в Национален парк Пирин.

Ски курортът Банско

   Ски курортът Банско е една от най-престижните ваканционни дестинации в България. Всяка година тук се изливат многомилионни европейски инвестиции, което позволява на курорта да се поддържа на най-високо ниво. Уникалните климатични условия и намиращите се в Банско спа хотели, позволяват рекордно дълъг и приятен ски сезона – от 15 декември до 15 май. Банско кани всички да отидат на ски, сноуборд, биатлон, слалом.

   Освен спорт, всички гости на ски курорта със сигурност ще се възхищават на самата Пирин планина – със своите 90 върха, 150 езера, много водопади и пещери. Град Банско е не само красив български град, но и един от най-добрите ски курорти в Европа. Тук туристите са снабдени с най-красивите гледки в страната, море от екстремни и положителни емоции.

   В Банско има три основни ски зони: Бъндеришка поляна, Шилигарник и Чалин Валог. Има прави и стръмни склонове както за начинаещи, така и за професионалисти. Курортът има толкова развита инфраструктура, че тук има дори детска градина, където можете да оставите децата си и да отидете сами да покорявате снежните планински върхове. Както и да се насладите на други забележителности в Банско.   

Има и спортно училище, където можете да научите основни техники за каране на ски. За сноубордистите са изградени две писти с обща дължина 600 метра. Курортът е разположен на надморска височина от 935 метра. Най-дългата писта е 16 километра.

Сградите на Стария град са в съседство с къщите от по-късното строителство, повечето от тях са частни. Много от тях вече са хотели. Банско е малък град, но има много различни магазини, както и ресторанти – механи, таверни, кафенета. Всички са много уютни и красиво декорирани, много от тях имат светли камини, които са много подходящи да се постоплите от студа навън.

Връх Вихрен

    Вихрен е втория по височина връх в България. Той е почти три километров мраморен връх на планината Пирин. Представлява интерес както за професионални алпинисти, благодарение на склонове от 3-5 категории трудност, които са достъпни през цялата година, така и за любителите на лесни пешеходни маршрути: от юг до планината можете да се изкачите на туристическата пътека без специално оборудване. Най-добре е да правите това от юли до началото на есента, когато нощната температура достигне своя максимум.

Къща – музей на Никола Вапцаров

   Къщата – музей на Никола Вапцаров е паметник на културата, място, където хората идват, за да почетат паметта на известния български поет, загинал в борбата с фашизма на 33-годишна възраст. Стиховете на гениалния поет са преведени на 50 езика по света. Вапцаров е единственият българин, получил посмъртно Международната награда за мир през 1952 г.

  Днес в къщата – музей има лични вещи и семейни снимки на младия поет, първите публикувани ръкописи, костюми, документи, часовници и др. Обзавеждането на работната стая на Никола е възстановено възможно най-точно (музеят е реконструиран три пъти – през 1960, 1979 и 1992). В допълнение към основната експозиция, музеят разполага с 2 зали с 40 места, където можете да слушате рецитали на стиховете на поета.