Today: 17.06.2024
Какво е тунинг на автомобили
admin Posted on 14:14

Какво е тунинг на автомобили и защо е необходим?

Какво е тунинг на автомобили и защо е необходим? Тунинг на автомобили може също така да включва значително разширяване на възможностите на фабричните модели автомобили. Свързано не с рязко увеличаване на мощността на двигателя и динамиката на ускорението. А с подобрена проходимост, дублиране на жизненоважни системи и повишено оцеляване в труднодостъпни места или слабо населени райони.

Какво е тунинг на автомобили и защо е необходим?

За определени групи собственици на автомобили уникалният външен вид. И уникалната вътрешна украса на автомобила, дори ако е много скъп като стандарт, е от фундаментално значение.

Други пък се интересуват от превръщането на колата в информационно-развлекателен център, пълен с аудио и видео оборудване.

И така, в най-общ вид тунингът е всяка дейност, свързана с промяна на дизайна. Характеристиките и / или стандартните настройки, настройките или софтуера на серийните автомобили.

Видове тунинг на автомобили

Обикновено тунингът се класифицира в зависимост от това, към какво е насочен. Промените в дизайна на екстериора на автомобил обикновено се наричат ​​външно тунинговане. Интериорът – вътрешно тунинговане, а всички технически мерки – техническо тунинговане.

Напълно ясно е, че такова разделение е условно. Например инсталирането на лебедка на SUV променя дизайна на автомобила и в същото време предполага технически изменения.

Историята на тунинга е неразривно свързана с родното място на масовата автомобилна индустрия. Съединените щати, а много термини и определения, като класификацията, произхождат от Америка. Общоприето е, че златният век на тунинга се случва в интервала между Втората световна война и началото на борбата за околната среда. През този период се определя класификацията на автомобилния тунинг на видове и подвидове.

Аудио тунинг

Аудио тунинг – фундаментални промени в използването на стандартната автомобилна аудио система.

Интериорен тунинг – развива се в Америка не само в посока на индивидуален дизайн, използване на по-добри и по-атрактивни материали и осигуряване на повишен комфорт в купето, но и в точно обратната посока.

Факт е, че „тунинговането“ на серийни автомобили за участието им в състезания (като например супер популярния NASCAR в САЩ) изисква само намаляване на комфорта на кабината поради оборудването на предпазна клетка вътре в него.