Today: 21.07.2024
Какво знаем за отглеждането на увивни рози?
admin Posted on 13:33

Какво знаем за отглеждането на увивни рози?

Какво знаем за отглеждането на увивни рози? Увивните рози са идеалните растения за добавяне на височина към градината. Изборът е огромен, така че отделете време, за да намерите правилното увивно растение за вас и вашата градина. 

Какво знаем за отглеждането на увивни рози?

Има налични увивни рози във всички популярни категории рози – чаено хибридни рози, бърбъни и английски рози. Изберете от двойни или единични цветя, без бодли или с аромат – розата ще живее десетилетия, така че си струва да я вземете правилно. Алпинистите могат да се отглеждат по стените на къщи, по протежение на градински огради, над перголи или по големи обелиски. Почти всички увивни рози предлагат повече от един цвят. Цветята са по-едри от тези на разклонените рози. 

Как да отглеждаме увивни рози?

Отглеждайте увивни рози във влажна, но добре дренирана, плодородна почва, на слънце до частична сянка. Завържете стъблата в хлабава рамка, за да увеличите максимално потенциала за цъфтеж. Подхранвайте растенията през пролетта с балансиран тор. През есента почистете падналите листа, за да предотвратите разпространението на гъбични инфекции като ръжда и черни петна, след това мулирайте почвата с добре угнил оборски тор, листна плесен или компост. Подрязвайте ежегодно през зимата. 

Засадете вашата увивна роза във влажна, но добре дренирана, плодородна почва. Повечето увивни рози се справят най-добре на слънце, но някои са по-толерантни към сянка. Потърсете съвет от специализиран разсадник за рози, ако търсите увивна роза за сянка, там ще имате няколко възможности за вас. 

Къде да засадите увивни рози?

Можете да закупите увивни рози като растения, отгледани в контейнери по всяко време на годината, докато увивни рози с гол корен можете да закупите през есента и зимата – често по този начин специализираните разсадници изпращат рози по пощата. 

Засадете вашата увивна роза в сух ден без замръзване. Изкопайте дупка поне два пъти по-голяма от дълбочината и ширината на кореновата топка и добавете малко добре изгнила органична материя. Издърпайте корените и пуснете растението в дупката, като се уверите, че е засадено на същата дълбочина, на която е било в саксията, или потърсете почвена „марка от прилив“ върху стъблото. Засипете и закрепете на място с петата си и напълнете с вода. 

Облечгнете увивна си роза на опори като телена рамка, пергола или обелиск и отрежете всички стъбла, които растат в грешна посока.