Today: 18.06.2024
ЕД
admin Posted on 14:42

Какво са стимулантите за ЕД

Сексуалните стимуланти са лекарства, които подобряват (нормалната / необичайната) еректилна функция и афродизиаци, които увеличават сексуалната възбуда и желание.

ЕД

Еректилната дисфункция е състояние, засягащо мъжете от древни времена. Всички ранни опити за лечение на еректилна дисфункция се провалят и едва в началото на 90-те години лечението на това състояние е революционизирало с откриването на силденафил (Виагра). Това лекарство е одобрено за първи път през 1998 г. и е първата ефективна орална терапия за лечение на еректилна дисфункция. Поради популярността му бяха одобрени две други лекарства, които действат по подобен начин като силденафил: Тадалафил и Варденафил. Заедно тези лекарства се наричат фосфодиестераза тип 5 инхибитори (PDE5i). Тъй като обаче тези лекарства не действат като афродизиаци и изискват сексуална стимулация, на нелегалния пазар се продават редица непроверени лекарства с предполагаеми ефекти върху сексуалното поведение.

Въпреки че съществуват малко проучвания за разпространението, изглежда, че има нарастващ интерес към този тип секс стимуланти.

Например, това проучване установи, че 3% от около 12 000 мъже (Обединеното кралство, Италия и Германия) са използвали сексуални стимуланти. Например Виагра, или Циалис през последните шест месеца. Въпреки че сексуалните подобрители често се свързват с потребители от мъжки пол, стана очевидно, че потребителите от женски пол все повече се интересуват от този тип лекарства за лечение на ниско сексуално желание.

Проучванията също така показват, че хората често използват тези стимуланти, за да повишат сексуалната увереност, да предотвратят преждевременна еякулация, качество на ерекцията и за по-добро сексуално представяне, наред с други неща. Други просто ги използват, за да предотвратят еректилна дисфункция, причинена например от алкохол или други развлекателни лекарства.

Циалис или Виагра

PDE5i (Sildenafil, Tadalafil – ЦИАЛИС и Vardenafil) са одобрени за медицинска употреба. И се считат за безопасни в рамките на одобрените показания. Особена загриженост при тези лекарства обаче представлява употребата на фалшифицирани и непроверени подобрители на сексуалността, закупени от незаконния пазар. В допълнение, има все по-голям брой (билкови) добавки, които се продават като продукти за подобряване на сексуалността. Проблемът с тях е, че в редица случаи е установено, че тези добавки съдържат непроверени аналози. А именно на силденафил, тадалафил и варденафил, които не са декларирани на етикета. И накрая, вредата от тези непроверени сексуални подобрители (напр. Melanotan II) е, че техните ефекти не са известни поради ограничени тестове върху хора.