Today: 21.07.2024
admin Posted on 16:14

Как да изкъртиш мраморния под?

Как да изкъртиш мраморния под? Мраморът е красив и елегантен материал за подове, но никой строителен материал не трае вечно. Ако вашият мраморен под бъде силно зацапан или напукан, ще трябва да поставите нов подов материал. Когато това време дойде, ще имате две възможности: Изкъртете стария мраморен под или поставете новия подов материал върху съществуващия мрамор.

Как да изкъртиш мраморния под?

Къртенето на мраморна настилка е един от най-трудните проекти за обновяване на дома. Ако имате възможност да поставите новия под върху стария, това може да е по-добрият избор. Материали като винил, корк, бамбук, ламинати и инженерна твърда дървесина често се предлагат в плочки и дъски.

Те могат да се монтират директно върху плоски повърхности на пода, спестявайки ви разходите и неприятностите по къртенето на мрамора. Ако мраморната настилка е в наистина лошо състояние и не е практично да се постави нова настилка върху старата, тогава няма да имате друг избор, освен да изкъртите мрамора.

Преди да започнеш да къртиш мрамора

Мраморните подове винаги са трудни за отстраняване, но в зависимост от възрастта на пода и метода на монтаж, те могат да бъдат умерено трудни или могат да бъдат брутално твърди. По-новите мраморни подови настилки, като по-новите подове от керамични плочки, може да са били положени с тънко лепило върху хоросан върху подложка от шперплат или циментова плоскост. Тези подове често се състоят от каменни плочки, а не от по-големи плочи, и къртенето на тези подове, макар и физически трудно, не е сложно и изисква предимно търпение и малко мазнина.

Това става значително по-трудно и сложно с по-старите мраморни подове; често те са монтирани с помощта на метод на дебел хоросан, при който мраморните плочки или плочи са вградени в дебел слой циментова замазка, често подсилена с телена мрежа. Изкъртването на такъв под е една от най-взискателните работи. Мраморът е тежък и здрав и разбиването му на парчета е трудно при най-добрите обстоятелства. Когато камъкът е вграден в армиран с мрежа бетонов разтвор, проектът може да бъде епичен.

Единственият начин да разберете какъв под имате е да разчупите част от мрамора, за да видите каква е основната структура. Приложенията с тънък слой ще се освободят от подовата настилка сравнително лесно, докато инсталациите с дебел хоросан ще бъдат основна работа, само за да се премахне една единствена зона.

Имайте предвид, че ако започнете да къртите мраморен под, вие сте в него в дългосрочен план и няма връщане назад. Преди да започнете, помислете внимателно за полагането на новия под върху съществуващия мрамор вместо това.