Today: 18.05.2024
Как да се грижим за кучето?
admin Posted on 10:24

Как да се грижим за кучето?

Как да се грижим за кучето? Редовното подстригване е важно за кучета от всички породи. Това поддържа козината блестяща, здрава и без заплитане и ви позволява да проверявате кучето си за паразити и кожни проблеми, насърчавайки общата хигиена. В допълнение, подстригването укрепва връзката между вас и вашето куче.

Как да се грижим за кучето?

Дори кучетата с къса, лесна за поддръжка козина трябва редовно да се четкат, къпят и подрязват ноктите. Кучетата с по-дълга козина може да се нуждаят от подходяща прическа. Може да заведете кучето си в професионален фризьорски салон, за да го подстрижете.

Четкайте кучето си редовно, за да предпазите козината му от сплъстяване

Независимо от породата, вашето куче се нуждае от редовно четкане, за да запази козината си блестяща. Колко често трябва да правите това зависи от дължината и структурата на козината на кучето. Дългокосместите породи като Голдън ретривър и коли трябва да се разресват по-често (поне веднъж седмично, ако не и през ден); късокосмести породи като хрътки или лабрадори само на всеки две седмици.

Сплъстената козина може да причини болезнено дразнене на кожата при дългокосмести кучета. Кучетата ближат или хапят раздразнените места, което бързо може да доведе до инфекция. В допълнение, чужди предмети като семена от трева могат да се скрият в сплъстена козина и дори да проникнат в кожата, където причиняват абсцеси. Ако дългокосместото куче се четка редовно, рискът намалява. Късокосместите кучета също трябва да се изчеткват. Това премахва разпуснатите косми, мръсотия и пърхот от козината на кучето и намалява необходимостта от къпане на вашето куче толкова често.

Подстригвайте козината на кучето си внимателно

Повечето собственици на кучета предпочитат да заведат кучето си в салон, за да му подстрижат козината. Но ако сте внимателни, можете да подстрижете твърде дългите косми около очите или лапите на кучето си у дома – може би за да намалите необходимостта да ходите толкова често на фризьор.  Изчакайте с ножицата, докато кучето ви се успокои и легне. Движете се бавно и внимателно, особено когато ножицата е близо до кожата. Наградете кучето си с лакомство, когато сте готови.

Подстригването на космите в ушите може да подобри въздушния поток и да предотврати ушни инфекции. В идеалния случай обаче трябва да се извърши при ветеринарен лекар. Запомнете: лесно е случайно да нараните кучето си с ножицата или нокторезачката. Така че винаги бъдете внимателни, когато подстригвате козината или ноктите. Ако сте нервни или не искате сами да подстригвате козината на кучето си, консултирайте се с професионален фризьор.