Today: 21.07.2024
Как работи лазерното рязане
admin Posted on 20:53

Как работи лазерното рязане

Как работи лазерното рязане

Лъчът на лазерен нож обикновено има диаметър между 0,1 и 0,3 mm и мощност между 1 и 3 kW. Тази мощност трябва да се регулира в зависимост от материала, който се реже, и дебелината. За да режете отразяващи материали като алуминий, например, може да са ви необходими мощности на лазера до 6 kW.

Как работи лазерното рязане. Лазерното рязане не е идеално за метали като алуминий и медни сплави, тъй като те имат отлични топлопроводими и светлоотразителни свойства, което означава, че се нуждаят от мощни лазери.

По-долу са изброени някои основни компоненти на лазерния нож за лазерно рязане

Лазерният резонатор: Лазерният лъч се излъчва от лазерен резонатор, херметична стъклена тръба с две огледала, обърнати едно към друго. Тръбата е пълна с C02 и други газове като водород, азот и хелий. Сместа от тези газове се активира от диоди или електрически разряд, който излъчва енергия под формата на светлина.

Режещата глава: Светлината отскача в различни посоки с помощта на няколко огледала, които са стратегически разположени, за да гарантират, че достига до лазерната режеща глава. След като лъчът достигне режещата глава, той преминава през извита леща и се увеличава и фокусира върху една точка. Именно в тази режеща глава лазерът се превръща в тънък, концентриран лъч, който може да реже или растер. Фокусираният лазерен лъч преминава през дюза, преди да удари плочата, като сгъстен газ като азот или кислород също преминава през тази дюза.

Ако режете алуминий или неръждаема стомана, например, лазерният лъч ще разтопи материала, преди азотът под високо налягане да издуха разтопения метал от прореза. Обикновено режещата глава е прикрепена към механична система, която се задвижва от верига или колан, което й позволява да извършва прецизни движения в рамките на ограничена площ. Фокусната точка на лещата трябва да бъде върху повърхността на материала, който се реже, за да може лазерът да направи действително разрязване.

Купуване на машина за лазерно рязане

Основни съображения при пазаруване на лазерен нож:

Поддръжка: Няколко доставчици предлагат евтини лазерни резачки, но дали са достатъчно надеждни, за да ви осигурят необходимата поддръжка, когато машината ви се повреди? Колко лесно е да намерите резервни части?

Размер: Размерът на леглото поставя ограничение за размера на материала, с който можете да работите. По-голямото легло ще ви позволи да режете няколко парчета наведнъж, докато по-малкото легло ще ви позволи да работите само върху един материал наведнъж

Мощност: Колкото по-голяма е мощността, толкова по-мощна е вашата машина. И не забравяйте, че повече мощност означава, че ще режете по-бързо и по-надеждно. По-малко мощен лазер ще ви забави.

Съвместими материали: Не можете просто да изберете всеки материал и да започнете да го взривявате с лазер. Съставът на материала трябва да ви ръководи при избора на правилния лазерен нож. Също така имайте предвид, че някои материали се запалват, докато други произвеждат токсични изпарения.

Има и други опасения като механиката на лазерната машина и компонентните части, като и двете могат значително да определят колко гладко и чисто ще бъде вашето рязане.