Today: 21.07.2024
Как ще се възстановя
admin Posted on 14:40

Как ще се възстановя, след корона вирус

Как ще се възстановя, след  корона вирус

Как ще се възстановя, след  корона вирус. Ако сте имали COVID-19, може би се чудите как ще изглежда възстановяването Ви и колко време може да отнеме. В тази статия говорим за физическите симптоми, които може да изпитате, както и за проблеми, които може да имате с настроението, паметта и концентрацията.

Колко време ще отнеме възстановяването от коронавирус?

Колко време отнема възстановяването от коронавирус е различно за всеки. Много хора се чувстват по-добре след няколко дни или седмици, а повечето хора се възстановяват напълно в рамките на 12 седмици. Но за някои хора възстановяването отнема повече време.

Ако симптомите Ви продължават повече от 4 седмици, това се нарича „продължаващ симптоматичен COVID-19“, а ако продължава повече от 12 седмици, се нарича „пост-COVID-19 синдром“. Много хора наричат ​​симптомите, които продължават повече от 4 седмици, „дълъг COVID“.

Как мога да се чувствам, докато се възстановявам от коронавирус?

Ако се възстановявате от коронавирус, може да откриете, че изпитвате физически симптоми, като например:

  • задух;
  • упорита кашлица;
  • умора и липса на енергия;
  • мускулна слабост и сковани стави;
  • загуба на апетит и загуба на тегло.

Ако се възстановявате от коронавирус, може да откриете, че се задъхвате по-лесно, отколкото обикновено. Има различни начини, по които можете да си помогнете, когато сте задъхани, включително упражняване на контрол на дишането и намиране на позиция, която да Ви помогне да контролирате дишането си.

Ако дишането Ви не се подобрява или изглежда се влошава, трябва да се свържете с личния си лекар или екип от специалисти.

Устойчива кашлица

Ако се възстановявате от коронавирус, може да установите, че имате постоянна кашлица. Сухата кашлица е един от най-честите симптоми на коронавирус, въпреки че може също да откриете, че кашляте с храчки.

Независимо дали имате суха кашлица или откривате, че кашляте с храчки, има няколко неща, които можете да направите, за да си помогнете, като например да останете хидратирани и да вдишвате пара.

Прочетете още съвети за справяне с кашлица или храчки.

Ако имате нова или влошаваща се кашлица или сте забелязали промяна в цвета на храчките, посетете личния си лекар.