Today: 18.05.2024
Къде се използва хипнозата
admin Posted on 15:27

Къде се използва хипнозата

Какво трябва да знаем за хипнозата. Къде се използва хипнозата

Ето кой не трябва да влиза в хипноза:

-бременните жени;

-хора с епилепсия;

-хора с всякакви психиатрични диагнози;

-на фона на прием на психотропни лекарства;

-с алкохолна интоксикация;

-с отхвърляне на личността на хипнолога.

Думата „хипноза“ (на гръцки означава „сън“) не е изцяло медицинска, по-правилно би било да се каже „медицинска хипноза“ или „хипнотерапия“. Хипнотерапията се основава на техниката на индуциране на транс, а самият транс е специално временно състояние на съзнанието, по време на което концентрацията на вниманието се стеснява и самоконтролът отслабва. Това състояние може да се появи и в ежедневието – например, когато се събуждаме от сън или когато сме ангажирани с някаква монотонна дейност, когато се водим в транспорт.

Къде се използва хипнозата?

Хипнотерапията се препоръчва официално при синдром на раздразнените черва (заболяване, което не е причинено от органични причини, при което човек чувства болка, дискомфорт и подуване на корема; нарушена е функцията на червата. – Ред.). Все още се използва за облекчаване на болката в стоматологията, хирургията и раждането. Хипнотерапията често се комбинира с когнитивно-поведенческа терапия (позволява Ви да коригирате несъзнателните изводи на човек. – Ред.), включително за нарушения на съня, стрес, тревожност, депресия, за отслабване, също и за спиране на тютюнопушенето. Има доказателства, че комбинацията от тези методи дава по-добри резултати от единичните, но можете да ги приложите отделно.

Къде се използва хипнозата? Как протича сесията по хипнотерапия?

Сесията се провежда в тихо и безопасно пространство – в офиса на специалиста – и може да продължи до един час.

Дефиниране на заявка за хипнотерапия

Начинът на говор на клиента, думите, които той използва, ценностите на човека се следят. Обсъждат се методите за сигурност, обяснява се значението на сесиите и се поставя целта.

Как да изберем хипнотерапевт?

По-добре е да отидете на психотерапевт или психолог, който притежава тази техника за терапевтични цели. Етиката е същата като при психотерапията: не причинявайте вреда на клиента, зачитайте личното му пространство.

Какви митове са свързани с хипнозата?

„Можете да си спомните всичко, което се е случило преди раждането“