Today: 18.05.2024
отслабнете
admin Posted on 12:29

Може ли водата да ви помогне да отслабнете?

Много изследвания подкрепят теорията, че пиенето на вода е полезно за да отслабнете. Също така, хидратацията е ключова за много фактори, които играят роля при отслабването, включително храносмилането и мускулната функция.

В тази статия научете шест причини, поради които пиенето на вода може да помогне на човек да отслабне. Също така разглеждаме колко вода трябва да пие човек всеки ден.

Шест причини, поради които пиенето на вода може да ви помогне да отслабнете

Изследователите все още не са сигурни защо пиенето на повече вода помага на човек да отслабне, но много изследвания показват известна положителна връзка между увеличената консумация на вода и загубата на тегло.

По-долу има шест причини, поради които водата може да помогне при отслабване.

1. Водата е естествено средство за подтискане на апетита

Когато стомахът усети, че е пълен, той изпраща сигнали до мозъка да спре да яде. Водата може да помогне да заеме място в стомаха, което води до усещане за ситост и намаляване на глада. Човек може също да мисли, че е гладен, когато всъщност е жаден. Пиенето на чаша вода, преди да посегнете към нещо за ядене, може да помогне за ограничаване на ненужните закуски.

В проучване от 2014 г. 50 жени с наднормено тегло са пили 500 милилитра (ml) вода 30 минути преди закуска, обяд и вечеря, в допълнение към редовната си консумация на вода, в продължение на 8 последователни седмици.  Участниците са имали намаляване на телесното тегло, телесните мазнини и индекса на телесна маса. Те също така съобщават за потискане на апетита. Проучване от предходната година даде подобни резултати.

2. Водата увеличава изгарянето на калории

Някои изследвания показват, че пиенето на вода може да помогне за изгарянето на калории.

В проучване от 2014 г. 12 души, които са пили 500 ml студена вода и вода със стайна температура, са се увеличили в енергийните разходи. Те изгарят между 2 и 3 процента повече калории от обикновено през 90-те минути след пиене на водата.

Водата може също временно да увеличи разхода на енергия в покой на тялото или броя на изгорените калории по време на почивка.

Пиенето на студена вода може допълнително да увеличи ползите от изгарянето на калории, тъй като тялото изразходва енергия или калории, като загрява водата за храносмилането.

3. Водата помага за отстраняването на отпадъците от тялото

Когато тялото е дехидратирано, то не може правилно да отстрани отпадъците като урина или изпражнения. Водата помага на бъбреците да филтрират токсините и отпадъците, докато органът задържа основните хранителни вещества и електролити. Когато тялото е дехидратирано, бъбреците задържат течност. Водата поддържа движението на отпадъците, като омекотява или разхлабва втвърдените изпражнения. Водата също така помага на тялото да се възстанови от проблеми с храносмилането, като диария и лошо храносмилане. Когато отпадъците се натрупват в тялото, хората могат да се чувстват подути  и уморени. Подуването може да добави сантиметри към талията на човек.

Поддържането на хидратация е добър начин да се избегне задържането на отпадъци, което може да добави няколко излишни килограма.

4. Пиенето на вода може да намали общия прием на течни калории

Лесно е да се натрупват течни калории, като се пие сода, сок или подсладено кафе или чай. Повечето хора също пренебрегват колко калории консумират в спортни напитки или алкохолни напитки. Замяната дори на няколко висококалорични напитки всеки ден с вода или други некалорични напитки, като билков чай, може да има дългосрочни ползи за отслабване.

В проучване от 2015 г. участнички пиели 250 ml вода след обяд всеки ден, докато посещавали 24-седмична програма за отслабване. Те отслабват с 13,6 процента повече от жените в същата програма, които пият същия обем диетични напитки след обяд.

Резултати от мащабно проучване показват, че мъжете и жените, които са замествали по една порция подсладена със захар напитка за вода или нискокалорична напитка всеки ден в продължение на 4 години, са качили с 0,49 по-малко килограма (кг) от подобна група, която не е направила промени.

Същото проучване установи, че възрастните, които са заменили поне една порция плодов сок с вода или нискокалорична напитка, са качили 0,35 кг по-малко от своите колеги.

5. Водата е необходима за изгаряне на мазнини

Без вода тялото не може правилно да метаболизира натрупаните мазнини или въглехидрати.

Процесът на метаболизиране на мазнините се нарича липолиза. Първата стъпка от този процес е хидролиза, която се получава, когато водните молекули взаимодействат с триглицеридите (мазнините), за да създадат глицерол и мастни киселини.

Пиенето на достатъчно вода е от съществено значение за изгарянето на мазнини от храни и напитки, както и на складираните мазнини.

Мини преглед от 2016 г. установи, че увеличеният прием на вода води до повишена липолиза и загуба на мазнини при проучвания върху животни.

6. Водата помага при тренировки

Един от най-важните компоненти на всеки план за отслабване са физическите упражнения.

Водата помага на мускулите, съединителните тъкани и ставите да се движат правилно. Той също така помага на белите дробове, сърцето и други органи да работят ефективно, тъй като усилват активността по време на тренировка.

Хидратирането намалява риска от неща, които могат да попречат на добрата тренировка, като мускулни крампи и умора.

Винаги пийте вода преди, по време и след тренировка, за да избегнете дехидратация.