Today: 21.04.2024
Необичайни съставки парфюма си
admin Posted on 14:15

Необичайни съставки, които можете да откриете в парфюма си

Необичайни съставки, които можете да откриете в парфюма си

Необичайни съставки, които можете да откриете в парфюма си. Луксозните парфюми са не само репутацията на марката, сложна бутилка и добре обмислен състав. Това също са съставки, по които лесно можем да оценим качеството на ароматния продукт. Някои от тях могат да бъдат наистина ценни и уникални и ние сме посветили тази статия на тях.

   Днес в парфюмерийната индустрия има все по-малко място за естествени съставки. Вижте и кои са най странните съставки, които все още може да откриете в някои от известните парфюми: nai-strannite-systavki-koito-moje-da-otkriete-v-parfiuma-si.45117.

Ограничителните разпоредби, които производителите трябва да спазват, предотвратяват използването на много естествени вещества, които са били използвани с желание при производството на парфюми преди няколко години. Тези, които не са забранени, често са труднодостъпни и следователно могат да достигнат шеметни цени.

Тяхната определена „непредсказуемост“ също може да ги обезкуражи. Те могат да се различават значително между отделните партиди, да сенсибилизират и намаляват трайността на парфюма. Всички тези причини означават, че изброените по-долу съставки могат да бъдат намерени в малък процент парфюми, предназначени за ценители.

От тези ценни, естествени съставки най-често можем да срещнем абсолюти.

Това са специфични етерични масла, получени от растения и смоли, които се характеризират с яснота, естественост и дълбочина. Те създават впечатление за съществен, интензивен и – най-важното – автентичен аромат. Производителите са щастливи да се похвалят с тяхната употреба, така че можем да ги намерим в съдържанието на много парфюми.

  Най-благородни са абсолютите, получени чрез класическия метод, който се използва особено в случая на цветя. Той използва способността на мазнините да абсорбират миризми. Това обаче изисква огромно количество работа, време и суровини, което влияе на цената. За да получите един килограм абсолютен цвят, обикновено трябва да използвате няколко тона цветя!

   Сандаловото дърво може да бъде донякъде измамно, което доста често се появява в описанията на парфюмите. Това е така, защото има голям брой синтетични заместители за него. Натуралното масло от сандалово дърво може да се намери в наистина висококачествени парфюми. Този от южна Индия се счита за най-добрия по отношение на качеството. Той не само ще добави великолепие към композицията със своя аромат, но и предполагаемо ще увеличи трайността му.

   Естественото дърво от агар се счита за най-скъпият и най-труден за получаване растителен компонент.

Те се произвеждат от дървета от семейство лаврови в резултат на инфекция с гъби, чрез производство на ароматна защитна смола. Колкото по-дълго трае инфекцията, толкова по-качествена смола може да бъде получена. Тъй като процесът не може да се ускори и е много малко зависим от човека, има много малко естествено масло от агар в обращение и цените му могат да бъдат ужасно високи.

  През последните години се наблюдава тенденция, особено в арабските страни, за парфюми с доминиращ нотка на агар. В по-голямата част от случаите обаче се използват синтетични еквиваленти, имитиращи аромата на дървесина от агар. Натуралният агар се използва най-често от малки, независими парфюмеристи. Нищо в парфюмерията обаче не се сравнява със съставки от животински произход. Трудно достъпни, често забранени и противоречиви, те обаче могат да изведат ароматната композиция на съвсем различно ниво!

   Понастоящем естественият мускус се заменя със синтетичните му заместители, най-често от групата на белите мускуси, докато еквивалентът на сив кехлибар често е амброксан. Нито един от синтетичните мускус обаче няма толкова красив и богат букет като естествения продукт. Поради своите уникални съблазнителни и фиксиращи свойства, тези съставки са поставени в дъното на ароматната пирамида. Благодарение на тях всички по-леки нотки (етерични масла) могат да се задържат по-дълго върху кожата ни.

  Сивият кехлибар, дълго използван в парфюмите, е изключително трудна съставка за получаване. Секретите, произведени от кашалотите, трябва да „узреят“ в океанските води в продължение на много години, преди да придобият характерната си миризма и бяло-сива, твърда структура. Следователно понастоящем няма начин да се контролира и ускори развитието му. Събраните бучки сива амбра струват цяло състояние, но те го възнаграждават с характерен солено-сладък морски аромат.