Today: 17.06.2024
оптимизация за търсачки
admin Posted on 10:30

Оптимизация за търсачки

Оптимизация за търсачки

Какво е  SEO оптимизация за търсачки?

Оптимизацията за търсачки (SEO) е изкуството и науката да се постига по-високо класиране на страници в търсачки като Google. Тъй като търсенето е един от основните начини, по които хората откриват съдържание онлайн, класирането по-високо в търсачките може да доведе до увеличаване на трафика към уебсайт.

В Google и други търсачки страницата с резултати често включва платени реклами в горната част на страницата, последвани от обикновените резултати или това, което маркетолозите в мрежата за търсене наричат „органични резултати от търсенето“. Трафикът, който идва чрез SEO, често се нарича „трафик от органично търсене“, за да се разграничи от трафика, който идва чрез платено търсене. Платеното търсене често се нарича маркетинг в търсачки (SEM) или плащане на кликване (PPC).

Ползите от SEO

Оптимизацията на търсачките е ключова част от онлайн маркетинга, тъй като търсенето е един от основните начини, по които потребителите се ориентират в мрежата. През 2014 г. бяха извършени над 2,5 трилиона търсения в цял свят в търсачки като Google, Bing, Yahoo, Baidu и Yandex. За повечето уебсайтове трафикът, идващ от търсачките (известен като „естествен“ или „органичен“ трафик), представлява голяма част от общия им трафик.

Оптимизация за търсачки

Резултатите от търсенето се представят в подреден списък и колкото по-високо в този списък може да получи даден сайт, толкова повече трафик сайтът обикновено ще получава. Например за типична заявка за търсене резултатът номер едно ще получи 40-60% от общия трафик за тази заявка, като резултатите номер две и три получават значително по-малко трафик. Само 2-3% от търсещите кликват отвъд първата страница с резултати от търсенето. По този начин дори малко подобрение в класирането на търсачките може да доведе до получаване на повече трафик и потенциално бизнес от уебсайт.

Поради това много фирми и собственици на уебсайтове ще се опитат да манипулират резултатите от търсенето. Така че техният сайт да се показва по-високо на страницата с резултати от търсенето (SERP) от техните конкуренти. Тук идва SEO.

Как работи оптимизацията на търсачките

Търсачките като Google използват алгоритъм или набор от правила, за да определят кои страници да се показват за дадена заявка. Тези алгоритми са се превърнали в изключително сложни и вземат предвид стотици или дори хиляди различни фактори за класиране. И това за да определят класирането на своите SERP. Има обаче три основни показателя, които търсачките оценяват, за да определят качеството на даден сайт и как той трябва да се класира:

Връзки (Links)

Връзките от други уебсайтове играят ключова роля при определянето на класирането на даден сайт в Google и други търсачки. Причината е, че връзката може да се разглежда като гласуване за качество от други уебсайтове. Тъй като собствениците на уебсайтове е малко вероятно да правят връзки към други сайтове, които са с лошо качество. Сайтовете, които придобиват връзки от много други сайтове, придобиват авторитет (наречен „PageRank“ в Google) в очите на търсачките. Особено ако сайтовете, които ги свързват, са авторитетни.

Съдържание (Content)

Освен че разглеждат връзки, търсачките анализират и съдържанието на дадена уеб страница, за да определят дали би било подходящо за дадена заявка за търсене. Голяма част от SEO е в създаването на съдържание. То е насочено към ключовите думи, които търсещите потребители търсят.

Структура на страницата

Третият основен компонент на SEO е структурата на страниците. Тъй като уеб страниците са написани в HTML, как е структуриран HTML кодът, това може да повлияе на способността на търсачката да оцени дадена страница. Включването на подходящи ключови думи в заглавието, URL адреса и заглавията на страницата и гарантиране, че даден сайт може да се обхожда са действия. Които собствениците на сайтове могат да предприемат, за да подобрят SEO на своя сайт.

Процесът на оптимизация за търсачки включва оптимизиране на всеки от тези основни компоненти на алгоритмите на търсачката. За да се класира по-високо в резултатите от търсенето.

Източник: Агенция за SEO и интернет реклама Уебстейшън