Today: 17.06.2024
Основни характеристики на изолацията от каменна вата
admin Posted on 11:00

Основни характеристики на изолацията от каменна вата

Основни характеристики на изолацията от каменна вата. Основната суровина за производството на каменна вата са скали от естествени находища. Тези скали са резултат от древна вулканична дейност, което ги прави общодостъпни. Тези материали са екологични и естествени, което придава на нашите продукти висока издръжливост, надеждност, пожароустойчивост и дълъг експлоатационен живот. 

Основни характеристики на изолацията от каменна вата

Ниска топлопроводимост. Добрите топлоизолационни свойства на продуктите са резултат от структурата на материала. Дългите и тънки влакна на каменната вата са преплетени, за да създадат клетки, които поддържат въздуха в стабилно състояние, като по този начин се постигат високи топлоизолационни свойства. 

Незапалимост. Изолационните плочи от каменната вата са незапалими материали от клас А1. Минералните влакна могат да издържат на температура от около 1000°C и предотвратяват разпространението на пламъци. Изолацията от каменна вата не отделя токсични газове, когато е изложена на огън. 

Паропропускливост 

Топлоизолационните плочи осигуряват проникването на битовата влага, генерирана в помещенията, в атмосферата, благодарение на порестата структура на материала, осигуряваща „дишането на стените“. Това позволява поддържането на оптимален микроклимат в помещенията и предпазва от развитие на мухъл. 

Хидрофобност. Плочите имат високи хидрофобни свойства и ниска водопоглъщаемост, което осигурява дълготрайност на материала и непроменени топлоизолационни свойства. 

Издръжливост 

Влакната на продуктите, получени от камъка от който се прави каменната вата, се характеризират с висока издръжливост и механична устойчивост. Влакната се преплитат помежду си по време на производството, което води до пространствена твърдост и в комбинация с добавянето на свързващо вещество придава на материала отлични якостни свойства, които не се променят с времето. 

Звукоизолация. Плочите от каменна вата имат отлични акустични изолационни свойства. Благодарение на структурата си те абсорбират шума и подобряват звукоизолацията на помещенията. 

Екологичност.Основната суровина за производството на плочи от каменна вата са скалите от естествен произход. Свързващите вещества, използвани при производството на плочите, се използват в малки количества и са безопасни благодарение на термичната обработка. Използването на каменна вата за изолация намалява човешкото въздействие върху околната среда и потреблението на енергия, необходима за отопление и охлаждане на домакинствата.

Каменната вата, която е достигнала края на експлоатационния си живот, може лесно да се рециклира, като по този начин се предотвратява замърсяването на околната среда. Експлоатираната каменна вата, преработена чрез технологични процеси, се използва изцяло в производството на нова пълноценна каменна вата. 

Дълголетие 

Плочите от каменна вата, монтирани съгласно указанията за употреба, издържат над 50 години. Плочите запазват своите изолационни свойства и не променят формата си през целия този период.