Today: 21.04.2024
климатикът на колата ми не работи
admin Posted on 17:41

Помощ: климатикът на колата ми не работи

Помощ: климатикът на колата ми не работи. Климатикът на колата е важна предпоставка за комфорта на шофьора и пътниците, особено през жарките летни месеци. Въпреки че той е относително надежден, понякога се случва да не функционира правилно. Причините климатикът на колата ви да не работи могат да бъдат различни. Днес ще разгледаме някои от тях и ще споделим няколко полезни съвета, как можете да възстановите функционалността на климатика на вашия автомобил.

Климатикът на колата ми не работи. Липса на фреон

Може би знаете, че климатикът на колата е затворена система. Въпреки това, при нормалната му експлоатация се изразходват 7-8% фреон годишно. Именно това е и най-честата причина климатикът на автомобила ни да не работи ефективно: няма достатъчно хладилен агент. Разбира се, възможно е да има и течове. Ето защо при редовното обслужване на климатика се преглежда цялата система, за да се установи дали има нужда от ремонт. При липса на повреда допълване на фреон се препоръчва да бъде направено поне веднъж на 2 сезона.

Теч на масло от радиатора

Друга причина климатикът да не работи би била проблем с компресора. Причините то да не включва могат да бъдат различни. Най-честата от тях е теч от масления радиатор. Причината е, че с годините материалите остаряват, а температурите и налягането са високи. Поради това, частите се износват и системата протича. В този случай защитната система предотвратява включването на компресора, тъй като няма достатъчно масло, което да смазва подвижните части. Тази повреда се диагностицира от специалист  помощта на машина за диагностика на автоклиматици.

Повреда в терморегулиращия вентил

Често срещани са също така повредите в терморегулиращия вентил. Това е елементът, който регулира подаването на охлаждащ агент. Симптомите на тази повреда включват изключване на агрегата, непостоянно охлаждане на въздуха, замръзване на маркучите на изпарителя. Всичко това би могло да се дължи на механична повреда в клапана, неподходяща регулировка, замърсявания на системата или навлизане на вода или въздух в нея.

Изгорял компресор

Тази повреда се среща сравнително рядко, но все пак е възможна. Може да бъде установена от специалист, с помощта на машина за диагностика на климатична система. Ако това е проблемът при вас, можете да откриете всички необходими части и консумативи за ремонта в  Avtosklad.

Мога ли да отложа ремонта?

Правилната поддръжка на климатика ще удължи значително периода, в който можете да го използвате без проблеми. Както при домашните климатици, за да се наслаждавате на въздух с отлично качество, трябва да поддържате системата максимално чиста. За целта сменяйте редовно филтър купе – поне веднъж или дори два пъти в годината. Можете също така да почиствате кондензатора, и да направите противомикробна обработка на изпарителя. Така ще предотвратите появата на гъбички и бактерии по него. В допълнение, препоръчваме да обслужвате климатика редовно – поне веднъж годишно (преди активния сезон) е добре да бъде прегледан от специалист. По този начин могат да се установят своевременно евентуални проблеми със системата.

Ако климатикът ви вече е развален, вероятно и се питате дали и колко дълго можете да отложите ремонта. Все пак, в случай че времето все още не е много горещо, липсата му не се усеща толкова силно. Не препоръчваме да отлагате, защото от климатичната инсталация до голяма степен зависи качеството на въздуха, който дишате, докато шофирате. А ако повредата включва интензивно изтичане на хладилен агент към купето, това може да се окаже вредно за вашето здраве.

В заключение, причините за неработещия климатик на автомобила могат да бъдат различни, включително изтичане на хладилен агент, повреди в радиатора, компресора, други компоненти на климатичната система. Важно е да се отбележи, че само професионалният механик може да даде точна диагноза и да извърши необходимите ремонти. При поява на първите симптоми на неизправност препоръчваме да потърсите квалифициран механик, който да отремонтира повредата. Така вие и вашето семейство ще се наслаждавате на комфорта, който заслужавате!