Today: 18.05.2024
Преглед при неврохирург
admin Posted on 21:19

Преглед при неврохирург

Преглед при неврохирург

По време на назначаването неврохирургът провежда проучване на пациентите, изслушва техните оплаквания. Проучва записите, направени от други специалисти, и резултатите от вече преминали анализи.

Преглед при неврохирург. След това лекарят провежда преглед. Черепът и различните части на гръбначния стълб се подлагат на визуална оценка и палпация.

Въз основа на събраните данни лекарят предписва допълнителни диагностични процедури, определя предварителна диагноза.

След като получи резултатите от изследването, лекарят определя необходимостта от хирургическа интервенция и в случай на операция наблюдава пациента по време на възстановителния период.

Диагностични методи в неврохирургията

В зависимост от оплакванията на пациента и предварителната диагноза, прегледът, предписан от специалиста, може да включва:

ЯМР;

компютърна томография;

пункция на гръбначния стълб;

електро- и ехоенцефалография;

електромиография;

ултразвук;

Доплерово сканиране на кръвоносни съдове;

общ кръвен анализ;

кръвна химия;

тест за съсирване на кръвта;

общ анализ на урината;

коагулограма;

вземане на кръвни проби за определяне на групата и Rh фактор и др.

Методи за лечение в неврохирургията

Като част от оперативната интервенция неврохирурзите използват съвременни инструменти и техники. Изборът на конкретен метод на лечение зависи от картината на локализацията на заболяването в проблемната зона. Като цяло методите на лечение могат да бъдат разделени на операции:

отворен план;

минимално инвазивни.

По време на отворена операция черепът се отваря, за да получи достъп до мозъка. При минимално инвазивни процедури се правят малки дупки, през които се вкарва специализирано оборудване. В този случай очите на неврохирурга са микрокамери и мощни микроскопи, които предават изображението на монитор, инсталиран в операционната.

При спешна хоспитализация в неврохирургията и тежки наранявания операциите винаги се извършват по открит начин.

При планова операция и възможност за достъп чрез различни съвременни инструменти се извършва минимално инвазивна интервенция.

В зависимост от локализацията и степента на увреждане на нервната система, специалистите от неврохирургията използват различни методи:

в случай на образуване на костни шпори, израстъците се пробиват със специални инструменти и хирургическа бормашина;

херния се лекува чрез отстраняване на тънки костни пластини;

имплантирането на различни стимулатори на главния и гръбначния мозък се извършва чрез стереотаксична хирургия.

Ако заболяването засяга съседни области, неврохирурзите могат да извършват лечение и операции съвместно с пластични хирурзи, лицево-челюстни специалисти и онколози.