Today: 21.07.2024
Разлика между туристически агент и туроператор
admin Posted on 22:05

Разлика между туристически агент и туроператор

Разлика между туристически агент и туроператор

Туристически агент срещу туроператор

Към кого се обръщате, към туристически агент или туроператор, когато решите да отидете на почивка през идващия празничен сезон? За много хора, които не са обичайни туристи, термини като туристически агент и туроператор изглеждат синоними, за да се използват взаимнозаменяемо. Всъщност има много прилики между ролите, изпълнявани от тези двама носители на титлата за всички, които ходят на почивки и турнета. Има обаче разлики във функциите на туристическите агенти и туроператорите, които ще бъдат подчертани в тази статия в полза на почиващите.

Туристически агент

Разлика между туристически агент и туроператор. Включването на думата агент в туристическия агент дава представа за ролята и функционирането на тези хора. Туристически агент продава атрактивни туристически пакети на хора, които се интересуват от ваканции. Всъщност туристическите агенти са посредници между туроператорите и бъдещите клиенти. Тези хора имат клиентска база и са експерти в съпоставянето на турове и ваканции според нуждите и изискванията на своите клиенти.

Туристическите агенции разполагат с различни пакети под колана си и могат да помогнат на семейство, което търси ваканционни дестинации. Както и да направи идеална обиколка, като персонализират пакета, за да го направят специално направен за семейство. Семействата отиват при туристически агенции с конкретен бюджет, ориентировъчни дати за пътуване и предпочитани дестинации. Работата на туристическия агент е да отговаря на изискванията на семейството с най-добрия наличен план за ваканция на негово разположение. Това правят след консултация с туроператорите и плановете, които имат.

Туроператор

Туроператорът е лицето, отговорно за действителното организиране на транспорт и настаняване във всеки тур или ваканция. Хотелът, транспортът, полетът и всички други удобства и съоръжения се грижат от туроператори. Всички по-фини аспекти на едно турне са отговорности на туроператорите. Туроператорът има по-големи залози, свързани с ваканцията, и той е човекът, който извлича максимални ползи чрез сделка. Той обаче е и този, който трябва да се изпоти още от подготовката до момента, в който туристите най-после се завръщат на изходната точка.

Каква е разликата между туристически агент и туроператор?

• Докато туроператорите и туристическите агенти участват в осигуряването на релаксиращи и прекрасни ваканции на туриста, има разлики в ролите и функциите между двете.

• Туристическият агент е като сервитьор в ресторант, когато посреща гостите и приема поръчките, приготвени от туроператора.

• Туристически агент има много ваканционни пакети под колана си и той предлага или препоръчва туристически планове на своите клиенти въз основа на техния бюджет и други изисквания.

• Туроператорът носи отговорността да се грижи за по-фините детайли на ваканция или турне, като хотел, настаняване, храна, транспорт и т.н.

• Тъй като туроператорът поема по-голямата част от отговорностите, хонорарът му очевидно е много по-голям от този на туристически агент.

• С навлизането на интернет все повече туроператори заличиха нуждата от туристически агенти и директно предоставят услугите си на своите клиенти.

• Има обаче хора, които обичат да вървят по традиционния път, като включват туристически агент, преди да тръгнат на почивка.